Feluri principale/ Retete

Parmigiana de vinete

septembrie 8, 2011

Nu mai zic nimic de vanata…:), pentru ca deja cei care citesc blogul meu, au inteles ca e leguma mea preferata :)).Pentru astazi am ales sa va incant cu o reteta tipic siciliana (Italia)!!.

Ingrediente:
1 kg sos de rosii
ulei de masline
2 catei de usturoi
busuioc verde (eu l-am folosit pe cel uscat )
800 gr.-1 kg de vanata (3-4 vinete medii)
200 gr mozarella
75 gr.parmezan
ulei de floarea soarelui

Spalam vanata si o feliem pe lungime (grosime de 0.5-1 cm aproximativ). Se presara cu sare si se lasa pentru o jumatate de ora ,sa-si scurga lichidul amar.

Intre timp incepem sa pregatim sosul. Intr-un vas cu fundul gros incingem uleiul de masline (aproximativ 6 linguri) si adaugam usturoiul strivit. Imediat ce simtiti aroma usturoiului incins adaugati sosul de rosii (nu lasati usturoiul mult sa se prajeasca altfel devine amarui..) si frunzele de busuioc (eu nu am avut busuioc verde asa ca am adaugat pe cel uscat…).

In sos adaugam sare,zahar, piper dupa gust si il lasam pe foc aproximativ 15-20 minute pana sosul devine mai cremos.

Dupa ce vinetele si-au scurs toata amaraciunea :), le spalam sub jet de apa si le uscam tamponandu-le cu un prosop de hartie de bucatarie.Din acest moment aveti trei optiuni: le prajiti in ulei,le grillati, sau le treceti prin pesmet ,ou si le prajiti.

Eu am optat pentru prajit in ulei (din comoditate si rapiditate),insa in mod normal le fac pe grill (sunt mult mai sanatoase si resultatul e unul mai light).
Odata prajite vinetele am trecut la etapa finala, adica aranjatul in tava.

Intr-un vas termorezistent de yena, uns pe fund cu un pic din sosul de rosii obtinut, aranjam primul strat de vinete, adaugam feliile de mozarella si presaram cu parmezan.

Repetam procedura pana la ultimul strat pe care l-am finisat cu cascaval in loc de mozarella (am vrut eu sa experimentez :)), voi insa continuati cu mozzarella daca nu aveti in casa cascaval.

Punem vasul in cuptorul preincalzit la 190 de grade si lasam pana deasupra obtinem o crusta galben-aurie (aproximativ 40 minute).
Dupa ce scoatem mancarea din cuptor o lasam sa se raceasca 10 minute circa inainte de a o servi.

Sa aveti pofta!!!

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Daniela
    septembrie 8, 2011 at 12:35 pm

    Mihaela, multumesc de vizita… Vroiam sa te dau la "urmariti", dar nu vad listuta… Parmigiana italiana se maninca des la noi, deh… jumatatea mea e italian… Pupici si o zi buna !

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 8, 2011 at 1:15 pm

    Daniela,poate ca inca nu se incarcase pagina…!Noi parmigiana o mancam ma rar, dar cand vine sezonul vinetelor tot timpul o includ in meniu :))Pupici si o zi frumoasa!!

  • Reply
    TeoBucatar
    septembrie 8, 2011 at 1:55 pm

    Pai si la noi vinetele sunt pe primul loc!Parmigiana ta arata super,nici nu incerc sa-mi imaginez gustul pana nu fac:)

  • Reply
    Adela Zilahi
    septembrie 8, 2011 at 6:42 pm

    Arata tare apetisanta mancarica, merita incercata! Pupicei si o seara placuta!

  • Reply
    Antonina
    septembrie 8, 2011 at 8:34 pm

    Vinete? pai nu ma satur niciodata de ele 😉 buna rau! pup

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 9, 2011 at 1:21 pm

    Teo, e bine sa faci acum cat mai sunt pe piata si vinete si rosii,pentru ca e un adevarat deliciu :))Pupici

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 9, 2011 at 1:21 pm

    Ade, dupa ce o vei face te vei convinge ca a meritat!!Pupici!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 9, 2011 at 1:22 pm

    Antonina nici eu nu ma satur de vinete :))Pupici

  • Reply
    Eli
    septembrie 11, 2011 at 7:56 pm

    Mie imi place f mult sa mananc salata de vanata…asadar sunt sigura ca o sa ma indragostesc de reteta ta.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 14, 2011 at 11:10 am

    Eli,garantez ca te cei indragosti de ea :), noi o servim pe paine cu crema de branza ,ca aperitiv. Sa stii ca la fel de buni sunt si dovleceii marinati, deja testati si ei:)).Merci pentru vizita!!

  • Reply
    Betty
    septembrie 20, 2011 at 3:21 pm

    Daca ai timp si vrei sa ne onorezi cu prezenta ta la Provocarea lunii septembrie, te invitc drag sa participi cu reteta asta. E minunata! Aici gasesti detalii

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    septembrie 21, 2011 at 8:27 pm

    multumesc Betty pentru invitatie si pentru vizita!!.Pupici!!

  • Leave a Reply