Lasagna – cred ca e printre primele retete italienesti ajunse pe meleagurile noastre si am insusit-o ca si cum ar fi fost de a noastra de muult…. incat acum o gasim mai peste tot si intr-o gama cat mai variata,… traditionala, cu legume , cu ciuperci ,etc….Eu aceasta reteta de regula o folosesc mai mult pentru ocazii speciale, dar si cand sunt in pana de idei si nu stiu ce sa mai gatesc…. Chiar daca e o reteta mai laborioasa, eu zic ca merita tot efortul!!!
Ingrediente:
Pentru aluat:
2 oua
200 gr.faina
Pentru sosul bolognez:
500 gr. de vita , pui
2 cepe medii
un morcov
1/2 telina
5 rosii (doar pulpa)
1/2 pahar vin alb sec
sare
piper
Pentru sosul bechamel
500 ml lapte
3 linguri de faina
50 gr. unt
sare
mai aveti nevoie de cascaval si parmezan (optional)
Am inceput aceasta reteta prin a prepara aluatul/foile. Am amestecat faina cu ouale pana am obtinut un aluat potrivit.
L-am „infasat” intr-o foile alimentara si l-am pus in frigider.
Continuam cu prepararea sosului. Am incins putin ulei intr-o tigaie si am adaugat ceapa tocata marunt, care a fost urmata dupa cateva minute de morcovul si telina, ambele date in prealabil prin razatoare. Dupa ce legumele s-au calit binisor am adaugat carnea tocata lasand-o sa se prajeasca, amestecand-o destul de des pentru ca are tendinta de a ramane boturi. Cand carnea este gata adaugam vinul. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la foc potrivit pana se evapora lichidul. La sfarsit adaugam rosiile taiate cubulete si se tine pe foc aproximativ 30 de minute la foc mic. Inainte de a finaliza sosul condimentam dupa gust cu sare si piper.
In timp ce sosul fierbe pregatim soul bechamel. Intr-un vas cu fundul gros sau un ceaun topim untul, adaugam faina amestecand constant pentru a nu forma cocoloase. Adaugam si laptele tot putin cate putin pentru a putea incorpora bine toate trei ingredientele. Amestecam continuu pana obtinem un sos mai gros (gen smantana).
Acum trecem la prepararea retetei efective. Am scos aluatul din frigider si l-am impartit in 4 bucati egale si le-am intins bine, potrivit cu forma pe care am folosit-o.
Fundul tavii l-am uns cu sos bechamel. Prima foaie a fost unsa in ordinea urmatoare: sos bolognez, sos bechamel, cascaval si un pic de parmezan.
La fel am procedat si cu restul foilor alternand ingredientele mentionate. Dupa finalizarea ingredientelor am pus tava, in cuptorul incins in prealabil,timp de 35 minute la 180 grade. Ultimele 5 minute puteti folosi si grill-ul, daca doriti o suprafata mai rumenita.
Pofta maaaare sa aveti!!!
5 Comments
TeoBucatar
august 2, 2011 at 5:24 pmNu am facut cam de mult lasagna!Arata grozav!
Adela Zilahi
august 2, 2011 at 6:35 pmFoarte bine arata, nu am mai mancat de ceva vreme, buna idee , pentru cand raman in pana de idei! Pupici!
fantezie in bucatarie
august 3, 2011 at 4:50 ammerci Teo ,merci Adela!!! :))
maya
august 12, 2011 at 3:41 pmAdor Lasagna!Cu orice,oricum,la orice ora 😀
fantezie in bucatarie
august 12, 2011 at 8:34 pmE si preferata mea :))Weekend cat mai placut!!!