Feluri principale/ Mic dejun si gustari/ Retete de suflet

Placinta cu branza din lavas

Lavas-ul – un aluat traditional armenesc (zona Caucazului), gen lipie, facut din faina, sare si apa. L-am descoperit cu ceva timp in urma si am ramas foarte incantata. Te ajuta in multe situatii de urgenta si datorita lui am invatat retete noi si variate.

Ingrediente:
lavas 1 punga cu 2 bucati
unt 100 gr
4 oua
500gr.branza de vaci
marar (optional)
sare
smantana 400 gr.

Asa arata „Lavas”-ul!!

Pregatiti umplutura amestecand branza de vaci cu sare si un ou. Topiti untul. Eu am folosit cuptorul cu microunde … din comoditate :).

Se unge prima foaie de lavas cu unt si se intinde pe ea jumatate din amestecul de branza.

Se ruleaza si se taie in bucati de aproximativ 7-8 cm.

La fel am procedat si cu a doua foaie de lavas singura diferenta e ca am adaugat peste branza si marar tocat.

Se aseaza intr-o tava bucatile rezultate.

Separat amestecam smantana cu restul de oua si cu un pic de sare.

Amestecul rezultat se toarna in tava, peste bucatele de lavas umplute si se tin la frigider 10 minute pentru a inmuia/patrunde aluatul.

Dupa ce timpul s-a scurs se da la cuptor, in prealabil incins si se tine 30 minute la 200 grade.

Va poftim la masa!!!!

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply
    Petronela
    august 25, 2011 at 2:07 pm

    Foarte inedita reteta asta ,imi place foarte mult si o voi incerca cu lipii …ca eu le fac in casa!
    Imi place blogul tau asa ca m-am alaturat ca sa pot urmari "fantezia ta in bubatarie"….
    Pupici si o seara placuta!!!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    august 26, 2011 at 7:12 am

    Multumesc Petronela!!!Sa stii ca ma bucur mult sa aud lucruri frumoase si ca retetele mele starnesc curiozitatea cuiva!!!Te pup si astept sa imi spui cu au iesit si cu lipii (eu din pacate inca nu am reusit sa incerc,dar sunt convisa sa vor fi gustoase si cu ele).O zi cat mai frumoasa!!!

  • Reply
    Anonim
    august 29, 2011 at 5:11 pm

    AM INCERCAT RETETA TA SI MI-A IESIT BINE .
    IMI PLAC RETETELE TALE CA SUNT SIMPLE SI NU CONSUMI MULTE INGREDIENTE SCUMPE
    PROBLEMA E CA AI CATEUNA CARE SUNT SPECIFICE ROMANESTI , EU LOCUIESC IN SPANIA SI NU GASESC TOATE PRODUSELE ROMANESTI
    IN ORICE CAZ IMI PLAC RETETELE TALE

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    august 29, 2011 at 7:49 pm

    @Anonim: Sa inteleg ca se gaseste lavas in Spania? Ma bucur ca retetele mele ajung atat de departe precum Spania:)) Acum cu produsele specifice romanesti,cand vei ajunge pe meleagurile noastre incerci si restul de retete care ti-au mai placut:))Intr-adevar incerc sa fac cat posibil doar retete rapide si usoare pentru ca timpul meu e limitat avand doi baietei zglobii si nazdravani (1 an si respectiv 7 ani) care imi "consuma" din timp :)!!Pupici si multumesc pentru vizite:))

  • Reply
    Laura
    ianuarie 12, 2012 at 7:12 pm

    Foarte simpla reteta, daca ai lavas. Dar cam greu pt mine sa le gasesc aici (poate in NY la armeni, sunt convinsa, dar pe la mine, nu). Asa ca intrebarea e: ce pot folosi in loc de lavas? Foile de placinta/baclava mai groase merg? Seamana cu burek putin, sau mi se pare mie? Orice sugestie e binevenita. Multumesc!

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    ianuarie 13, 2012 at 6:30 am

    Laura, in postarea mea eu am scris ca lavasul seamana cu lipiile…si ca voi incerca…,..dar sicer nu am reusit sa ma organizez.:(((. Cu foile de placinta poti sa incerci…in cateva straturi unse intre ele si in rest urmeaza procedura din reteta, cu siguranta o sa-ti iasa o placinta delicioasa!! Spor la gatit!!

  • Reply
    tania
    decembrie 9, 2012 at 9:35 pm

    de unde se poate achizitiona acest lavas? 🙂

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    decembrie 9, 2012 at 9:44 pm

    Tania sincer in Romania nu l-am cautat,dar in R.Moldova il gasesti in mai toate supermaketurile. Au o valabilitate de 72 de ore cca.
    O sa il caut si aici…in Romania si daca il gasesc voi scrie pe blog. Merci pentru vizita!O seara frumoasa!!

  • Reply
    Bibi Boutique
    martie 5, 2013 at 3:42 pm

    eu n-am vazut in Romania si nici n-am stiut ca exista pana cand am ajuns la Metro la Chisinau. este de mare ajutor cand vrei sa faci ceva rapid.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    iunie 18, 2013 at 9:16 am

    Asa e Bibi Boutique, din pacate in magazinele obisnuite nu le vezi, din cate am inteles se gasesc la cele cu specific armean…,dar recunosc nu am fost sa vad…:(. Ce pot insa sa iti garantez ca merge: eu le cumpar din R.Moldova si le bag la congelator si le folosesc doar la nevoie :)!! Mult succes in coninuare si multumesc pentru vizita!!!

  • Reply
    Elena Petrov Bhagat
    iulie 11, 2013 at 8:40 am

    hm…pare atat de simplu! O sa incerc si eu. Doar ca locuind in India va trebui sa folosesc rumali roti in loc de lavash si paneer in loc de branza moldoveaneasca. Marar e mai greu de gasit, iar eu mor dupa placintele cu marar… O sa va spun cum iese, in caz ca ajungeti prin India si vi se face dor de placinte ca acasa 😉

  • Reply
    ruslana1
    mai 8, 2014 at 12:01 pm

    buna,locuesc in moldova si daca am sa am posibilitate voi deschide o intreprindere de lavas. prima si cea mai mare din romania.

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    ianuarie 27, 2015 at 11:20 am

    Buna Ruslana, Eu cred ca e o idee foarte buna!! Mult succes!!

  • Reply
    Stella B
    aprilie 2, 2015 at 4:04 pm

    Tocmai am cumparat lavas si brinza si voiam sa fac placinte,dar am gasit reteta la momentul potrivit,sunt sigura ca va fi gustoasa si ceva nou pentru piticii mei,merci frumos

  • Reply
    fantezie in bucatarie
    iulie 14, 2015 at 8:11 am

    Stella B astept sa imi spui cum ti-au iesit! O zi super sa ai!

  • Reply
    negrescu mihaela
    noiembrie 16, 2016 at 12:22 pm

    @Gabriela Suditu multumesc pentru invitatie!! Eu vin prin Moldova de vreo doua, trei ori pe an, pentru a-mi vizita rudele!! Este casa mea, chiar daca locuiesc de 20 de ani in Bucuresti, tot moldoveanca raman si cu asta ma mandresc!!! Spor la treaba!! Ma bucur ca ati gasit inspiratie in bucatarie pe blogul meu si de asemenea iti multumesc pentru vizita!!! 🙂

  • Reply
    negrescu mihaela
    noiembrie 16, 2016 at 12:23 pm

    @Anonim te salut si eu 😉

  • Reply
    Gabriela Suditu
    noiembrie 16, 2016 at 12:48 pm

    Arata apetisant,ma bucur ca găsiți la noi în Chișinău tot ce va trebuie:),mai veniți. Va pup și o zi buna,ma duc și eu sa fac plăcintă,mi-a venit pofta uitându-mă.

  • Reply
    Anonim
    noiembrie 16, 2016 at 12:48 pm

    Salutare:)

  • Reply
    Anonim
    decembrie 1, 2016 at 6:20 am

    foarte delicios si arata super

  • Reply
    negrescu mihaela
    decembrie 1, 2016 at 6:21 am

    Ma bucur ca iti place @anonim!! Multumesc pentru vizita si sa ai o zi minunata!!! 🙂

  • Reply
    Unknown
    august 18, 2017 at 1:04 pm

    La Chisinau gasesti lavas in orice magazin, si chiar la poarta pietei. Asemenea bunatati la noi fac si copiii. Sunt usor de pregatit , foarte gustoase si se fac repede. La forma, eu le fac diferit, pot fi de lungimea tavii, si atunci din doua foi fac cinci bucati, sau, daca e tava rotunda, se pune intreaga, o foaie e cat un cerc in tava, iar a doua se pune in mijloc, cam doua cercuri, si tot iese tava plina. La umplutura, adaug cozi de ceapa si marar. 500 gr de branza e prea putin.

  • Reply
    negrescu mihaela
    august 18, 2017 at 1:09 pm

    Da, in Chisinau gasesti lavas oriunde doresti!! Eu locuiesc in Bucuresti si din pacate ma mai aprovizionez doar cand mai vin in Moldova! Da, poti sa umpli tava si sa le dai ce forma doresti placintelor e in functie de inventivitatea fiecaruia :). In ceea ce priveste cantitatea de branza, ea poate varia in functie de gustul fiecaruia :)! Multumesc pentru vizita si comentariu! Weekend placut!!

  • Reply
    mikaela
    mai 19, 2018 at 5:01 pm

    Lavasul-apa,faina,sare,si intindem presarand faina(adica nu prin ungerea foilor cu grasime)?
    Eu sper sa prezentati si reteta de lavas,putin detaliata.Astept cu nerabdare,am incredere in retetele moldovenesti.;)

  • Reply
    Mihaela Negrescu
    mai 19, 2018 at 7:49 pm

    @Mikaela nu am facut pana acum lavas in casa, de aceea din pacate nu as putea sa iti dau prea multe sfaturi…Stiu sigur ca pentru intindere nu folosesti grasime,ci doar faina!

  • Leave a Reply