Cozonaci traditionali

decembrie 24, 2017


...am intrat si eu in randul lumii, pardon ...a gospodinelor!!! :) Asa arata primii mei cozonaci traditionali, facuti exclusiv de mine :) !! Gata, acum poate sa vina si Craciunul!!! :) Fie ca aroma de brad, portocala, colindele, cozonacul cald si mirosul de iarnă să vă umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte!!!! Crăciun Fericit!!!!

Ingrediente pentru 3 cozonaci:

Pentru maia
40 gr. drojdie proaspata
100 ml. lapte
100 gr. zahar
120 faina

Pentru aluatul final
Maia
880 gr.faina
4 galbenusuri
10 gr. sare
200 ml. ulei
400 ml.lapte
150 gr.zahar
esenta vanilie , coaja de lamiaie, rom (optional)

Pentru umplutura
300 gr.nuca
70 gr cacao
50 gr.zahar
4 albusuri
Stafide optional

Pentru uns

un ou
50 ml. apa
100 gr.zahar

Prepararea maielei se realizeaza amestecand drojdia proaspata si zaharul, pana obtinem o pasta lichida. Respectiva pasta o dizolvam in lapte cald. Am adaugat faina obtinand un aluat de consistenta moale, prielnic pentru dezvoltarea rapida a drojdiilor, in vederea procesului de fermentare a aluatului. Maiaua obtinuta o presaram cu faina la suprafata si o lasam la fermentat pana isi mareste volumul. 

Pregatim si ingredientele pentru aluatul final. Galbenusurile le amestecam cu sarea pentru fixarea pigmentului. Amestecul il lasam in repaus 10-15 min. Odata trecut timpul, adaugam zaharul si-l batem pana la o consistenta cremoasa si pana se deschid usor la culoare.

Laptele il incalzim pana la o temperatura de 35-38 grade. Adaugam in el coaja de lamaie si o lingura de esenta de vanilie. 
Puteti adauga mirodenii in functie de gustul vostru. 

Formarea aluatului final:
Cernem faina intr-un vas mare, incapator. Facem in mijloc o gaura in care turnam galbenusurile batute cu zahar, maiaua crescuta, laptele caldut cu arome. Amestecam usor pana la incorporarea tuturor ingredientelor. Treptat, aproape de finalizarea aluatului final, incorporam uleiul (putin cate putin) si tot asa pana il incorporam in totalitate in aluat.

Odata incorporat tot uleiul lasam aluatul intr-un loc caldut acoperit cu un prosop curat, pentru a-si dubla volumul. Eu folosesc de regula cuptorul.

Intre timp preparam umplutura pentru cozonac. Albusurile de ou le batem cu un praf de sare. Cand incep sa faca prima spuma, adaugam zaharul. Batem albusurile spuma pana capata un aspect lucios si la manevrarea bolului, compozitia nu curge.

Nucile le macinam si le amestecam cu cacao.

Turnam mixul de nuci si cacao in albusurile batute. Amestecam totul pana obtinem o crema densa.

Pregatim tavile pentru cozonaci, tapetandu-le cu hartie de copt. Am folosit tavi de dimensiunea 20 x10 cm.

Odata crescut aluatul l-am impartit in trei parti egale. 

Masa de lucru am uns-o cu putin ulei. Am luat prima parte de aluat si am impartit-o in doua. Fiecare parte am intins-o usor cu ajutorul mainilor, astfel incat sa ne rezulte un dreptunghi . 

Le-am uns cu umplutura pregatita pe toata suprafata foii si le-am rulat strans, obtinand doua fitile. Fitilele le intindem pana la lungimea dorita. Am impletit cele doua fitile si le-am aranjat in tava. 
La fel am procedat si cu celelalte doua bucati de aluat. Cele trei tavi cu aluatul impletit le-am lasat din nou la fermentat, pana si-au dublat volumul.

Am incalzit cuptorul la 175 grade. Inainte de a-i baga in cuptor i-am uns cu ou la suprafata.

Se coc timp de 35-40 minute cca pana sunt bine copti.


Cand sunt gata le ungem suprafata cu siropul de zahar pregatit in prealabil si racit. Se scot din forme si se lasa la racit pe gratare.








Sarbatori minunate alaturi de cei dragi!!




Pupici cu sclipici!!

Mihaela

2 comentarii:

Un produs Blogger.