Cum sa faci branza de vaci de casa

septembrie 25, 2015
     Am tot mentionat in diversele mele postari ca branza este un aliment favorit al copiilor mei! Cand ii intrebi:" Ce mancam azi?", raspunsul este intotdeauna : "...... cu branza!": fie ca e vorba de Coltunasi cu branza sau Placinta cu branza sau Clatite cu branza sau Lavas cu branza si lista poate continua ..., deci cu branza sa fie.. :).
Cum acest derivat al laptelui este la putere in casa noastra, iar cea pe care o gasim in magazine nu este intotdeauna pe placul nostru, am rugat-o pe mama mea sa ma  invete si pe mine cum se face branza de casa. Zis si facut, nu mi s-a parut deloc complicat, ...chiar simplu :), (chit ca inainte aveam o alta parere despre acest proces tehnologic)... Desigur, nu se face branza asa peste noapte....in schimb cu putintica rabdare sigur veti obtine un rezultat gustos si sanatos!




Ingredient principal :)

LAPTE crud, nefiert - pentru cca 1.5 kg de branza sunt necesari cca 10-12 litri de lapte
- cel din magazin nu-l recomand -

Am turnat laptele in vase curate cu capac. L-am lasat sa se prinda circa 2 zile (depinde foarte mult de temperatura de afara) .Intr-un vas de sticla curat strangem smantana de deasupra.

Ulterior, chișleag-ul  (asa-i spune prin Moldova) se toarna intr-o cratita, pe care o incalzim la foc mic. Temperatura compozitiei nu trebuie sa depaseasca 40 de grade cca. Acest aspect este important pentru a obtine un produs final bun :). Amestecam usor cu o lingura, dar atent pentru a nu zdrobi foarte mult compozitia solida.


Veti observa ca bucatile de iaurt/chișleag se restrang ca dimensiune si zerul se separa de compozitia solida.


Stingem focul de sub cratita si mai lasam compozitia vreo 10 minute neatinsa, pentru a se mai inchega branza.

Intr-un vas curat si adanc, punem o bucata de tifon curat care va servi drept strecuratoare. Turnam compozitia.
Strangem capetele tifonului si ii gasim un loc unde sa se scurga branza de zer.




Am primit recomandare :) sa nu las branza sa se scurga de tot zerul. In acest fel branza va deveni mai moale, umeda si aerisita.
Zis si facut ...:D!  poftim si rezultatul :)!




Nu am reust sa ma abtin si am mancat seara o portie mare de branza cu smantana si ceapa :): o bunatate - totul facut cu manutele mele :)!!

Sa aveti pofta!!!

2 comentarii:

Un produs Blogger.